2011. március 10., csütörtök

Antirasszista Filméjszaka


Március 21. a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja, az Antirasszista Világnap. Az ENSZ-közgyűlés 1966-ban határozta el, hogy emléket állít az 1960-ban Dél-Afrikában vérfürdőbe torkollt apartheid-ellenes tüntetés 69 áldozatának.

Ezen a napon a faji megkülönböztetést, kirekesztést célzó folyamatok veszélyességére próbálják a megemlékezések ráirányítani a figyelmet. Az Antirasszista Világnap ezeknek a folyamatoknak a megállítására törekszik, a kultúrák egymás mellett élésének szükség- és törvényszerűségét hirdeti. Hiszen ez elősegíti egymás jobb megismerését, elfogadását. Továbbá emléket állít azoknak, akik a rasszizmus elleni harcnak szentelték az életüket.

Március 21-én világszerte programokat, demonstrációkat rendeznek a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen. Pécs sem marad ki a szórásból. Az Emberség Erejével Alapítvány szokásához híven idén is megemlékezik az Antirasszista Világnapról. Március 19-én, szombaton a Zenész Ifjúsági OtthonbaN, filméjszakával várják az érdeklődőket, közös szervezésben a Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Iroda Esélyek Házával .

A filmeket délután öt órától kezdik vetíteni és egészen másnap hajnali ötig tart a rendezvény. A látogatók több mint 40 alkotás közül válogathatnak, amiket műfajuktól függően négy teremben tekinthetnek meg. A nagyteremben koncertfilmeket, a Menedék Ifjúsági klubban animációs filmeket, az Ücsörgőben dokumentumfilmeket és a KV-Zooban játékfilmeket vetítenek majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése